« Terug

Hoe ziet een uitje met een kind met PDD-NOS eruit?

VolgdeWens_Thema2_Blog5Foto1.jpg03 okt

Steeds als we een uitje organiseren voor een kindje met een beperking, bereiden we ons goed voor. De ouders hoeven vooraf niets te doen, wij regelen alles. Maar bij kindjes met PDD-NOS ligt dat net even wat anders. Daar valt of staat het uitje vaak met een goede voorbereiding thuis. Bob Arkema van Stichting Volg de Wenst legt uit hoe dat zit.

Heldere verwachtingspatronen helpen een kind met PDD-NOS

“Veel kinderen met PDD-NOS hebben behoefte aan structuur. Ze houden van routine en willen vooraf het liefst precies weten wat er wanneer gebeurt. In het dagelijks leven is dat redelijk goed in te vullen, maar een uniek uitje valt natuurlijk flink uit de toon. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kind hierop voorbereiden. Vaak beginnen ze weken op voorhand al te vertellen wat er komen gaat. Daardoor weet het kind wat hij kan verwachten en kan hij er alvast aan wennen. Dat helpt enorm.

“Het is zo mooi om te zien hoe ze zich langzaam toch op hun gemak gaan voelen, toenadering zoeken en me gaan vertrouwen.”

Doe een donatie voor een kind

Niet alle aandacht, maar eerst een rustig begin bij kinderen met PDD-NOS

Zoals bij ieder uitje staat het kind centraal, ook het kindje met PDD-NOS. Maar in plaats van alle aandacht naar het kind uit te laten gaan, stel ik me bij kinderen met PDD-NOS eerst even wat rustiger op. Zij hebben wat meer tijd nodig om aan de situatie en aan mij te wennen. Het is zo mooi om te zien hoe ze zich langzaam toch op hun gemak gaan voelen, toenadering zoeken en me gaan vertrouwen.

Bij PDD-NOS proberen we prikkels te vermijden en oog te hebben voor signalen

Tijdens het uitje blijft het opletten. Vooraf heb ik met de ouders al doorgesproken voor welke prikkels hun kind met PDD-NOS gevoelig is. Deze proberen we dan zoveel mogelijk te vermijden. Ook vraag ik vooraf aan welke signalen we kunnen zien dat het kindje zich wel of niet goed voelt en hoe we moeten handelen als hij of zij toch een keer compleet dichtslaat. Vaak is wat rust en ruimte dan de beste oplossing. Die bieden we dan ook. Het hele uitje gaat op het tempo van het kind. We nemen alle tijd.”

Doe een donatie voor een kind

« Terug

Scroll naar boven