« Terug

Wat is PDD-NOS? Stichting Volg de Wens leerde het in de praktijk

VolgdeWens_Thema2_Blog1Foto1.jpg13 jun

Toen we bij Stichting Volg de Wens voor het eerst met PDD-NOS in aanraking kwamen, wisten we er niets over. Nu na meerdere leuke uitjes met deze bijzondere kinderen wel. PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Development Disorder – Not Otherwise Specified. Een hele mond vol. Waar het op neer komt, is dat het een ziektebeeld is dat veel gelijkenissen vertoont met autisme, maar dat het niet echt in één specifiek te benoemen autisme-hokje te stoppen is. Dat maakt de diagnose, acceptatie en behandeling ervan niet eenvoudig.

Er zijn veel verschillende symptomen van PDD-NOS

Hokjes, die zijn er overigens genoeg binnen PDD-NOS zelf. Er is namelijk niet één symptoom, maar er zijn er een heleboel. Je kunt denken aan problemen met taal- of motorische ontwikkeling, het reageren op prikkels, het vermogen zich op anderen te richten en zich raad weten met hun eigen gedrag in sociale situaties. Niet iedereen met PDD-NOS ervaart dezelfde symptomen en sommigen hebben er last van één, waar anderen er last hebben van meerdere.

Dat stille jongetje op de bank naast de speeltuin kan PDD-NOS hebben, maar kan ook gewoon moe zijn.

Doe een donatie voor een kind

Het gekke én lastige is, dat je PDD-NOS niet direct ziet

Veel aandoeningen zie je aan de buitenkant. Het Downsyndroom bijvoorbeeld of een ernstige lichamelijke handicap. Bij PDD-NOS is dat niet zo. Dat stille jongetje op de bank naast de speeltuin kan PDD-NOS hebben, maar kan ook gewoon moe zijn. Dat is ook het lastige voor kinderen met PDD-NOS en hun ouders. Ze kunnen niet altijd rekenen op begrip. Dat zien we ook tijdens onze uitjes. Mensen begrijpen niet waarom een kind reageert zoals hij of zij doet.

Wat belangrijk is om te weten over PDD-NOS

Kinderen met PDD-NOS kunnen het gelukkig wel erg naar hun zin hebben. Maar kort daarna kan het helemaal anders zijn. Teveel prikkels, een afwijking van een verwacht patroon of een ontmoeting met een vreemde. Het kan ervoor zorgen dat een kind helemaal dicht slaat. Bij Stichting Volg de Wens hebben we ervaren dat het op zo’n moment goed is om het kind even de rust en ruimte te gunnen. Vaak komt het dan vanzelf weer goed.

Doe een donatie voor een kind

« Terug

Scroll naar boven